Hur man lagar hål i tänder – steg för steg

28 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Hur man lagar hål i tänder – steg för steg

Det är aldrig roligt att få ett hål fyllt, men att ha ett obehandlat hål kan vara ännu värre! Lyckligtvis finns det enkla åtgärder som du kan vidta för att reparera dina tänder och återställa dem till sin forna glans. Oavsett om det har gått lång tid sedan din senaste kontroll eller om du har märkt tecken på karies är det här inlägget för dig. Från att fråga dig själv om goda tandhygienrutiner och få reda på vilka fyllningar som kan fungera bäst för dina behov, till att besöka tandläkaren och följa instruktionerna för efterbehandling – vi täcker allt så att du vet exakt vad du ska göra när det gäller att hantera hål i framtiden!

Det första steget för att reparera dina tänder är att identifiera orsaken till håligheten och vilken typ av fyllning som är bäst för dig. Din tandläkare kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av fyllning som är mest effektiv, beroende på hålets storlek och djup samt andra faktorer som t.ex. tandens placering i munnen. Det finns det finns olika typer av fyllningar, t.ex. metallamalgamfyllningar och fyllningar av kompositplast. Metallamalgam en av de vanligaste typen av fyllning som används eftersom den är stark och hållbar. Men om du letar efter ett mer estetiskt tilltalande alternativ kan kompositharts vara ett bättre val för dig.

hål i tänderna

Borrning krävs

När din tandläkare har bestämt vilken typ av fyllning som är bäst för dig förbereder tandläkaren tanden genom att rengöra den och ta bort eventuella förfallna material. De kan också bilda ett band mellan fyllningsmaterialet och tanden för att se till att fyllningen sitter fast. Efter att ha förberett tanden sätter tandläkaren in fyllningen i håligheten och formar den vid behov innan den får hårdna.

Som du märker är laga hål inget du kan göra själv utan det kräver en tandläkare. Smycketorgets Tandvård är en fantastisk mottagning med kunnig och erfaren personal. Kontakta dem om du misstänker att du har hål i tänderna.

Fler nyheter