Nu vankas påskens goda husmanskost

25 mars 2021
mikael_barani

Det vankas påsk. Denna gula högtid som fungerar som en markör för livets pånyttfödelse – det är trots allt inte särskilt långt kvar tills vi kan börja njuta av våren därute.

För många av oss är påsken lite av en jul i lättare klädsel. Det är inte en lika stor apparat kring det hela utan man träffas och kanske äter påsklunch ihop med nära och kära.

Maten från förr

Eller så tar man det helt enkelt kanske bara lugnt och släpper alla krav. Man har ju ändå just käkat lite klassisk husman på https://www.restauranghubertus.se/ i Stockholm. Det får räcka så, helt enkelt.

För ibland är det skönt att bara få njuta av tillvaron utan att behöva anstränga sig. Belöningen ligger i att få vila och bara ta dagen som den kommer, utan någon djupare planering än så.

Kanske är det inte heller nödvändigt att göra saker särskilt komplexa. Tänk att bara packa ryggsäcken och vandra ut i det gröna för att njuta av det som skog och mark har att erbjuda.

Packa ned några egg som du kokar över öppen eld – det kan vara fantastiskt i sig. För det är något ytterst tillfredsställande med att tillaga mat ute i det öppna. Även om det rör sig om något så enkelt som ägg. Det smakar helt enkelt bättre när det är lite rustikare omständigheter som ligger bakom matlagningen.

Kanske är det också därför många av oss gillar husmanskost så mycket. Inte bara för att det var maten som vi växte upp med, utan även för att maten i fråga innehåller ett folks historia.

Rotmos föddes liksom fram ur ett landskap där det var nödvändigt att använda fantasin för att lyxa till det. Även om man rynkade på näsan åt det varje gång som det serverades i grundskolan. Det finns dock ett värde i att bevara dessa traditioner och smaker för framtida generationer.

Fler nyheter