Vad är tandreglering?

21 juli 2020
william_eriksson

Tandreglering är helt enkelt ett sätt att reglera tänderna och flytta dem så att de sitter som man vill att de ska. Det enklaste sättet att göra det är att använda sig av någon typ av tandställning för att korrigera tändernas placering i munnen. Tandställning är vanligt och det är både barn, ungdomar och faktiskt även vuxna som har det för att rätta till tänderna. Det finns lite olika typer av tandställningar man kan använda sig utav när det gäller just det ändamålet. I tonåren kanske man tycker det känns lite pinsamt att le och visa sin tandställning, men det finns faktiskt även sådana som inte syns. 

 

Olika typer av tandställningar

Det är inte alla tandställningar som behöver sitta på utsidan av tänderna. I en del fall så kan den sitta på insidan och därmed inte synas lika mycket. En del kanske behöver ha ställning för tänderna bara på natten, då går den alltså att ta bort på morgonen och sätta dit igen på kvällen när det är dags att gå och lägga sig. Men om man har stora problem i munnen med sina tänder så är det oftast en vanlig tandställning som man behöver. Alltså en sådan som sitter utanpå tänderna. 

 

Hur länge har man en tandställning?

Oftast så behöver tandregleringen pågå under cirka tre till fyra år. Ibland kanske till och med längre tid än så. Man får komma på besök ofta hos sin tandläkare, för att se så att ställningen sitter som den ska. Det gör inte ont att sätta in en tandställning, man behöver därför ingen som helst bedövning. Om personen ifråga har en liten eller trång käke, så kan man behöva ta bort en eller flera tänder i munnen innan tandställningen sätts fast. Det beror helt och hållet på hur det ser ut i munnen och det är upp till tandläkaren att bedöma.

Fler nyheter