Vara observant på prostataförändringar kan rädda liv

06 augusti 2020
jonas olsson

De allra flesta män kommer någon gång i livet att ha problem med prostatan. Prostataproblem är faktiskt en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar män. Många gånger är det helt ofarligt men kan vara besvärligt. Ibland kan också lindriga symtom vara tecken på prostatacancer. Därför är det viktigt att vara observant och gå på kallelse när det är dags för undersökningar. Prostatacancer som upptäcks i tid har mycket större chanser att kunna behandlas. Prostatacancer är vanligast hos äldre män men kan även drabba yngre män.

Prostataförstoring är inget ovanligt

Många drabbas av godartad prostataförstoring. Det kan dock vara nog så jobbigt. Många behöver då stiga upp flera gånger på nätterna för att kissa och på så sätt får de mindre sömn. Men det kan vara nog så jobbigt dagtid, då man helst vill vara nära en toalett hela tiden. En del får också problem med att det börjar läcka urin när man känner sig kissnödig. Du ska heller inte utgå från att prostataförstoringen är godartad, utan om du känner av problem bör du boka en undersökning. Undersökningen går snabbt och en läkare kan oftast snabbt identifiera om den är godartad eller om fler prover behöver tas.

Tidiga tecken på prostataförstoring

Några vanliga kännetecken på att du har prostataförstoring är att urinstrålen blivit svagare och det kan vara svårt att kissa. Andra vanliga symptom är:

  • Det tar tid att tömma urinblåsan och du kan behöva trycka lite extra
  • Du känner det som att urinblåsan inte blir riktigt tömd när du kissar
  • Urinstrålen avbryts

Det finns många bra behandlingar som kan lindra sådana besvär. När du vänder dig till en läkare kommer de börja med att göra en vanlig läkarundersökning, men också känna på prostatakörteln. Många tror att undersökningen gör ont, men de allra flesta upplever inte någon smärta alls. Vid behov görs också ett ultraljud. 

Fler nyheter