Vikten av en bra tandläkare

25 november 2022
Helen Johansson

editorial

Upprätthåll en god munhälsa

Många människor inser inte vikten av en bra tandläkare förrän det är för sent. Då har de redan fått tandköttssjukdomar eller deras tänder är så gula att de skäms för att le. Om du letar efter en anledning att börja ta bättre hand om dina tänder så är den här: din munhälsa är viktig för din allmänna hälsa. plackuppbyggnad, tandköttsinflammation och andra tandproblem har kopplats till hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Så om du inte besöker tandläkaren regelbundet riskerar du din hälsa.

image

 

Gå på regelbundna kontroller

Konsekvenserna av dålig munhälsa
Tyvärr försummar många människor sin munhälsa tills de har ont eller har ett pinsamt problem som dålig andedräkt. Vid det laget har skadan redan skett. Gingivit, till exempel, är en form av tandköttssjukdom som orsakas av plackuppbyggnad. Om den inte behandlas kan gingivit leda till parodontit, som inte bara orsakar tandförlust utan också har kopplats till en ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke.

En annan konsekvens av dålig munhälsa är en ökad risk för håligheter och karies. När du inte borstar eller använder tandtråd regelbundet byggs plack upp på tänderna och bryter ner emaljen. Detta kan leda till karies, som är små hål i tänderna som kan bli större med tiden om de inte behandlas. Håligheter kan orsaka smärta och känslighet och så småningom leda till tandförlust om de inte fylls av en tandläkare.

Slutligen har dålig munhälsa kopplats till diabetes. Tandköttssjukdomar gör det svårt för kroppen att kontrollera blodsockernivåerna, vilket kan leda till ökad insulinresistens och därmed typ 2-diabetes.

Vikten av regelbundna tandläkarbesök
Det bästa sättet att undvika konsekvenserna av dålig munhälsa är att besöka tandläkaren regelbundet. De flesta tandläkare rekommenderar att patienterna kommer in för en rengöring var sjätte månad. Men om du har tandköttssjukdomar eller andra tandproblem kan du behöva besöka tandläkaren oftare.
Vid dina regelbundna tandläkarbesök kommer din tandläkare att ta bort plack eller tandsten som byggts upp på dina tänder och kontrollera om det finns tecken på håligheter eller andra problem. Vid behov tar tandläkaren även röntgenbilder så att han/hon kan få en tydlig bild av vad som händer under ytan. Dessa regelbundna besök är viktiga för att bibehålla en god munhälsa och undvika allvarliga tandproblem i framtiden.

Ändå är det många som försummar sina tänder tills de har ont eller har ett pinsamt problem som dålig andedräkt. För att undvika tandköttssjukdomar, håligheter, karies och till och med typ 2-diabetes, se till att besöka tandläkaren var sjätte månad för en rengöring och kontroll. Och glöm inte att borsta och använda tandtråd regelbundet! Kika gärna in hos https://www.magicaldental.se/ om du behöver mer information eller nyfiken på deras tjänster. Tack för att du läste!

Fler nyheter